AT LEVE MED HJERTESVIGT

På nettet finder du mange gode vejledninger til et liv med hjertesvigt. Grundlæggende handler det om at leve sundt i balance med, hvad du vil, og hvad du kan.
Her har vi samlet de vigtigste råd:
 
 
 
KOSTEN bør være alsidig, nærende og appetitvækkende. Har du væskeophobninger på grund af et dårligt fungerende hjerte, er det en god idé at spare på saltet. Selvom din appetit kan være nedsat som følge af fysisk og psykisk træthed, så er det vigtigt at spise og drikke.
 
MOTION er vigtig for både hjerte og krop. Selvom dit hjerte ikke pumper så godt, er det vigtigt at dyrke motion for at undgå, at din sygdom forværres. Det kan du ved at komme i bedre form. Vær ikke bange for at udfordre dig selv. At blive lidt forpustet hver dag er bare godt for hjertet. Tag en snak med din læge eller hjertesygeplejerske, så I sammen kan lægge en fornuftig motionsplan.

RYGNING skal lægges på hylden. Det er skadeligt for et sygt hjerte, for rygning stjæler den i forvejen sparsomme ilt fra hjertet. Når du ryger, skader du også dine blodårer og fremmer blodets tendens til at klumpe sig sammen.

OVERVÆGT bør undgås. De ekstra kilo øger hjertets belastning unødigt. Vær meget opmærksom på pludselige vægtstigninger over relativ kort tid. Det kan være et tegn på forværring af hjertesvigtet, da den ekstra vægt kan skyldes væskeophobning i kroppen.

 

9 Gode råd

Hvert år får mere end 11.000 konstateret nedsat pumpefunktion i hjertet - eller det, der hedder hjertesvigt. Men endnu flere har den alvorlige tilstand uden at vide det. Hjertesvigt kræver livslang medicinsk behandling. Og så er det vigtigt, at du tilpasser det liv, du lever med de muligheder dit hjerte giver dig.  

Download 9 gode råd til at leve med hjertesvigt her.

 

LÆS MERE OM:

Hjerteforeningen.dk
Få bred information om hjerte og kredsløb, kost og livsstil, hjælp, statistik, nyheder og nyhedsbrev.

Sundhed.dk
Her kan du bl.a. læse om sygdomme, læge- og sygehusvalg, medicin og patientrettigheder.

Netdoktor.dk
Denne uafhængige lægetjeneste indeholder omfattende information om sundhed, sygdomme og medicin og et stort debatforum.

Helbredsprofilen.dk
Her kommer du tættere på livet med kronisk sygdom, fortalt af andre med kronisk sygdom, deres pårørende og fagfolk. Du kan også se film om typiske symptomer på hjertesvigt, hvordan forskellige undersøgelser foregår og meget mere.


Læs mere om:
Det raske hjerte
Det slidte hjerte
Værd at vide

 

Updated: 13-09-2018