At leve med hjertesvigt

Der findes på Internettet mange glimrende anvisninger for, hvordan man kan leve med hjertesvigt. Denne website giver derfor de vigtigste få gode råd:

At leve med hjertesvigt handler mest af alt om at leve sundt i balance med egne ambitioner og ydeevne. 

Kosten bør være alsidig, nærende og appetitvækkende. 
Har du væskeophobninger på grund af et dårligt fungerende hjerte, er det en god idé at spare på saltet.
Selv om appetitten kan være ringe i forbindelse med fysisk og psykisk træthed er det vigtigt at holde sig det gamle ordsprog for øre: At uden mad og drikke – duer helten ikke. 

Her kan du finde mere information om kost, der er godt for hjertet:
https://www.hjerteforeningen.dk/forebyggelse/kost/

Motion er vigtig for både hjertet og kroppen.  Selvom dit hjerte ikke pumper så godt, er det vigtigt, at du dyrker motion for at undgå, at din sygdom forværres og at du igen kan komme i bedre form. Vær ikke bange for at udfordre dig selv.  At blive lidt forpustet hver dag er bare godt for hjertet. Tag en snak med din læge eller hjertesygeplejerske, så I sammen kan lægge en fornuftig motionsplan.

Rygning skal lægges på hylden. Rygning er skadelig for et sygt hjerte, for den stjæler den i forvejen sparsomme ilt fra hjertet. Herudover skader rygning dine blodårer og fremmer blodets tendens til at klumpe sig sammen.

Overvægt bør undgås. De ekstra kilo øger hjertets belastning unødigt. Vær meget opmærksom på pludselige vægtstigninger over relativ kort tid. Det kan være et tegn på forværring af hjertesvigtet, da den ekstra vægt kan skyldes væskeophobning i kroppen.


Updated: 03-02-2016