DET SLIDTE HJERTE

Livet igennem udsætter vi vores hjerte og kredsløb for belastninger. Det sker gennem den måde, vi lever på dvs. hvad vi spiser og drikker. Rygning og alkohol har begge en negativ påvirkning, det samme har stress, overvægt, søvnmangel og forhøjet blodtryk. Og så er der det slid, der naturligt kommer med alderen som fx åreforkalkning.

Her er et overblik over de belastninger, der gradvist nedsætter hjertets ydeevne:

 

Kroppen opfatter fejlagtigt belastningerne som en faretruende situation. Derfor går den i gang med forskellige forsøg på at kompensere for, hvad den tror er et angreb på kredsløbet!

NÅR PROBLEMERNE BLIVER KRONISKE

Et slidt hjerte pumper ikke optimalt. Hjertet har måske arvæv efter blodpropper eller er blevet for stort og mindre effektivt. Måske er hjertet blevet stift med nedsat pumpekraft, så kroppens organer ikke får ilt nok.

Kroppen tror, at problemet ligger i kredsløbet: At kroppen er blevet udsat for akut fare, og at hjerte og kredsløb skal rette op på situationen. Resultatet er at:

  • Hjertet stimuleres til at slå hurtigere og hårdere.
  • Blodkarrene trækkes sammen for at opretholde et forventeligt nedsat blodtryk. Modstanden i kredsløbet øges.
  • Salt og væske tilbageholdes i kroppen.

Det slidte hjerte bliver derfor udsat for større arbejde, som øger sliddet. Hjertet forsøger forgæves at vokse sig stærkere, men bliver kun større, så pumpefunktionen nedsættes endnu mere.

 

SYMPTOMER PÅ HJERTESVIGT

Her er et overblik over de typiske symptomer:

Åndenød:
Årsag: Pumpefunktionen mellem højre og venstre hjertehalvdel kommer ud af balance

Udtalt træthed
Årsag: Hjertet bliver mere og mere slidt, får nedsat pumpefunktion og ilttransport

Ophobning af væske i maven eller hævelser i ben
Årsag: Væske tilbageholdes og ophobes i kroppen, hvor pumpefunktionen er dårligst.

DIN EGEN INDSATS ER AFGØRENDE

 

Den medicinske behandling af hjertesvigt har gennemgået store forandringer. Hvor fokus tidligere var at stimulere hjertet til at yde bedre og mere, handler det i dag om aflastning ved at reducere uhensigtsmæssige mekanismer. Og så er din egen indsats afgørende for succes! Husk derfor at tage din medicin og at tilpasse det liv, du lever med de muligheder, dit hjerte giver dig.

 

Læs mere om:
Det raske hjerte
At leve med hjertesvigt
Værd at vide

 

Updated: 13-09-2018